De leercirkel
De kinderen in de plusklas werken aan de hand van de leercirkel. Hierdoor krijgen ze autonomie en zelfverantwoordelijkheid over hun eigen leerproces. Ze worden zelfstandig, zelflerend en zelfsturend. Ze worden eigenaar van hun leren, en hiermee leg je de basis voor de passie voor levenslang leren.
Ze bedenken wat ze willen leren, gaan op zoek naar leerpunten, behoeften en doelen. Ze zijn onbewust onbekwaam. Ze weten nog niet wat ze niet kunnen.
Als ze weten wat ze willen leren gaan ze nadenken over hoe ze dat willen doen, wie en wat ze daarbij nodig hebben, ze maken een leerplan op voor 1 bijeenkomst of enkele weken, ze zijn nu bewust onbekwaam.
Daarna gaan ze aan de slag en worden steeds beter in datgene wat ze willen leren, ze worden bewust bekwaam.
Uiteindelijk presenteren ze het geleerde en reflecteren hierbij op het proces, ze krijgen tips en tops van medeleerlingen en kijken wat ze kunnen meenemen naar een volgend leerplan, want je begrijpt het pas écht goed als je het een ander kunt uitleggen en het échte leren doe je pas bij het terugkijken op je leerproces.
Als het leerproces niet zo vlot verloopt gaan kinderen op zoek naar belemmeringen die spelen, dat kan zijn binnen hun mindset, hun vaste overtuigingen, hun intrinsieke motivatie, hun gedachten en gevoelens bij het leren, of misschien hapert er iets bij hun leer- of executieve vaardigheden nodig om de opdracht goed te volbrengen bv taakinitiatie, volgehouden aandacht, organisatie, planning, ... of spelen er krachten binnen henzelf of in hun omgeving die tegenwerken. ringen.
De belemmeringen proberen we op te ruimen door ze te vervangen door krachten die we wel kunnen gebruiken, ze te vervangen door helpende gedachten, een probleem om te buigen in een te leren vaardigheid, ...
De leer-kracht is een voorbeeld in juist leergedrag, in haar/zijn hele doen en laten straal je uit dat het hele leven leren is, dat je nooit uitgeleerd bent, dat je niet niet kunt leren, dat je groeit door het maken van fouten, dat je nooit alles weet, dat je soms moeite moet doen om iets te leren, dat je soms leerkuilen moet overbruggen en door moet zetten ook al wil je graag opgeven, dat je soms moet zoeken naar een andere manier, dat je tips en raad kunt vragen, dat je kritiek kunt zien als iets om beter van te worden, dat je alles kunt leren wat jij WIL leren, dat helpende gedachten hierbij helpen. Verwoord ook die gedachten die jou helpen bij een uitdaging. Zorg voor een fijne band met het kind. Ken het kind. Zoek de talenten van het kind. Zorg voor verbinding. Heb vertrouwen in de groei en het natuurlijke leerproces van het kind. Zorg voor een veilig leerklimaat, genoeg uitdaging en de juiste ondersteuning. Heb oog voor eventueel ontbrekende vaardigheden van het kind nodig om de opdracht te voltooien.
Alle materialen, methodes, boekjes, spullen en spellen in de plusklas kunnen daarbij ingezet worden en krijgen hierdoor hun juiste plaats in het leren, namelijk een middel om een doel te bereiken.